Kerabu Tauge

0 6

Makanan khas masyarakat Melayu ini hampir sama dengan Hinasumba Simalung. Hanya bedanya, tekstur lebih basah dan hanya menggunakan tauge saja. Makanan ini memiliki cita rasa segar karena menggunakan bumbu berupa terasi dan jeruk nipis.

Berikut bahan dan cara membuat Kerabu Tauge.

Bahan-bahan

  • 600 gram taugeh
  • 6-7 tangkai daun selom, hiris nipis
  • 1 mangkuk isi kerang rebus
  • 1 biji bawang besar, belah 6 dan hiris nipis
  • 4-5 biji cili padi, hiris nipis
  • 1 sudu kecil perahan air limau nipis

Bahan untuk kisar halus:

  • 1/2 sudu besar lada hitam
  • 1 genggam atau 1 mangkuk kecil ikan bilis
  • 4 ulas bawang merah
  • 1 cawan santan pekat
  • 3 biji cili padi
  • 1 barang serai, ambil bahagian yang lembut sahaja
  • 2 sudu besar kerisik
  • 2 sudu besar air bancuhan pekat air asam jawa

Cara-cara untuk memasak:

  1. Celur taugeh dalam air panas selama 1-2 minit. Angkat dan toskan.
  2. Kisar bahan untuk dikisar sehingga halus.
  3. Gaul bahan kisar halus bersama taugeh, daun selom, isi kerang rebus dan bahan-bahan lain. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
  4. Siap untuk dihidang

Tips

Kalau tak ada daun selom, boleh juga masukan daun ulaman lain seperti daun pegaga, pucuk paku atau daun putat. Ikut mana yang anda suka lah.

Selamat mencoba.

Source Resep Kerabu Tauge Resepi Kerabu Taugeh dan Kerang ala Utara Kerabu Tauge

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.